Omslag van het boek Bonusland met daarop een rood Dalarna paard, op een witte achtergrond

Bonusland

Een jaar lang verruilden Jasper van Kuijk, zijn vrouw Ems en hun drie zoons (Zeven, Vijf en Drie) de Delftse binnenstad voor het Zweedse platteland nabij Karlstad. Zweden: het land van Van Kuijks moeder, zijn bonusland. Ze zagen het als een kans om de Zweedse taal en cultuur beter te leren kennen en de drukte en dynamiek van het leven in de stad achter zich te laten.

Uiterst geestig en liefdevol beschrijft Van Kuijk wat zo’n emigratie behelst. De uitdaging om een heel leven te verplaatsen: het zoeken van een school en een huis, gedoe met autoriteiten als gemeente en belastingdienst, je plek en draai vinden in een gemeenschap. Het romantische idee van een ideaal land waar je wilde aardbeien kunt plukken en elanden in je tuin kunt zien lopen tegenover de realistische, soms minder rooskleurige werkelijkheid.

“Ons jaar in Zweden heeft me een completer beeld gegeven. Ik kwam met een naïeve verliefdheid en ging weg met een diepere affectie voor het land.”

Recensies

8weekly – Een jaar vol verrassingen – ★★★★

“…leest als een dagboek, waarin eerlijk wordt verhaald over zowel geluksmomenten als tegenslagen. Dat maakt het – nogal logisch – een realistisch boek, waarbij je ook kunt genieten van de kleine jubelmomentjes en het unieke inkijkje dat gegeven wordt. Van Kuijk schrijft heel toegankelijk en met de nodige humor.”

Nederlands Dagblad – In Zweden knakken de worsten nog

“Een gezin uit Delft woonde vier seizoenen in Zweden. En zelfs als lezer krijg je heimwee. […] Het boek is een feestelijke wandeling langs Zweedse begrippen die het land typeren.”

Allesoverboekenenschrijvers.nl – Boeiend verslag van een jaar in Zweden – ★★★

“Op aanstekelijke wijze verhaalt Jasper van Kuijk over de belevenissen en ervaring in zijn moederland Zweden. Bonusland is een goed geschreven verslag van een jaar in Zweden, een zoektocht naar persoonlijke wortels en de landsaard van de bevolking in relatie tot het Nederlanderschap.”

In de media

Kopen

Bonusland is te koop bij uw boekhandel of online.
Bol.com Libris Paagman

Luisterboek

Bonusland is ook beschikbaar als luisterboek.

Storytel Luisterrijk Bol.com

Mastodon