Tag: Nieuws


Janus te streamen en downloaden

De registratie van Jaspers meest recente voorstelling Janus is per vandaag te beluisteren op streaming- en downloaddiensten:

Over Janus

In Janus bekijkt Jasper van Kuijk de zaken rigoureus van twee kanten. Want in onze gepolariseerde wereld lijkt het wel steeds óf-óf, maar het is natuurlijk net zo vaak én-én. Daarom laat Van Kuijk zijn compromisloze nuance los op de actualiteit. Cabaret om bij naar voren te leunen, dat én ergens over gaat én vermaakt.

Boekpresentatie: ‘Ligt het nou aan mij?’

 

Op vrijdagavond 7 juni vindt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de boekpresentatie plaats van Jaspers nieuwste boek ‘Ligt het nou aan mij?’. De avond is vrij toegankelijk, maar je moet wél even reserveren.

‘Ligt het nou aan mij?’ Een vraag die we allemaal weleens gesteld hebben terwijl DigiD je wachtwoord blijft weigeren, de televisie lastiger opstart dan de gemiddelde kerncentrale of de kaartautomaat recalcitrant gedrag blijft vertonen… Goed nieuws: het ligt niet aan jou, want het kan beter. Veel beter.

Gebruiksgericht ontwerpen is een ontwerpstroming die ervoor zorgt dat producten en diensten aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van gebruikers. Op deze avond krijg je een inzicht in wat gebruiksgericht ontwerpen precies inhoudt, door presentaties over alle relevante principes en de leukste voorbeelden uit de praktijk.

PROGRAMMA

Jasper van Kuijk (Foto: Els Zweerink)

Gebruiksgericht ontwerpen: principes en proces

Jasper van Kuijk geeft je inzicht in de verschillende typen ‘design’ die je zoal tegen kunt komen: als kunst, vormgeving of oplossing. Hij laat zien bij welke stroming gebruiksgericht ontwerpen hoort en wat deze aanpak inhoudt (en waar en waarom het vaak grandioos misgaat).

Een gebruiksvriendelijke GVB-kaartautomaat

Anna Offermans – Fabrique

Hoe maak je een kaartautomaat waarmee alle reizigers in het Amsterdamse OV – nieuwe en ervaren, internationaal en Mokums – ‘als vanzelf’ het juiste kaartje of de juiste informatie vinden? Anna Offermans, User Experience lead bij strategisch interactiebureau Fabrique, laat het zien. Veldonderzoek, gebruikstesten, prototypes, alles komt langs.

Het familiegesprek: samen nadenken over je (financiële) toekomst

Sanne Kistemaker – Muzus

Gebruiksgericht ontwerpen gaat verder dan producten of gebruiksinterfaces. Servicedesignbureau Muzus ontwierp ‘familiegesprekken’, praatpakketten die je uitnodigen om samen met familieleden na te denken over hoe je je gezamenlijke toekomst ziet. Bijvoorbeeld op financieel vlak of qua zorgtaken. Muzus-oprichter en directeur Sanne Kistemaker laat zien hoe ze dat deden met nauwe betrokkenheid van de doelgroep.

Boekuitreiking: Ligt het nou aan mij?

Philippe Remarque (foto: Jiri Buller)

Het eerste exemplaar zal uitgereikt worden aan Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant. En wellicht zal Remarque ook te verleiden zijn om een parallel te trekken tussen schrijven en gebruiksgericht ontwerpen.

Boek bestellen

‘Ligt het nou aan mij?’ is te reserveren/bestellen bij diverse online boekhandels (bijvoorbeeld Bol, Libris en Bruna) en natuurlijk binnenkort ook te koop bij de boekhandel bij jou in de buurt.

Een jaar naar Zweden

Ik vertrek. Of eigenlijk: ‘we vertrekken’. Ik ga vanaf augustus een jaar met mijn gezin in Zweden wonen. Op het platteland, in een rood-wit huis met een groot weiland voor de deur, een bos erachter en een meer om de hoek. Dat kan omdat ik komend theaterseizoen voor het eerst in negen jaar niet in de theaters sta; door dat ‘sabbatical’ kunnen we er nu met z’n allen een jaar echt tussenuit.

Een van de redenen om naar Zweden te gaan is dat mijn moeder Zweeds is. Hoewel ik niet tweetalig ben opgevoed heb ik tot mijn zestiende wel ongeveer elke zomer in Zweden doorgebracht en er later ook stage gelopen. En ik kom er nog steeds elk jaar. Als je mij vraagt uit welk land ik kom zeg ik Nederland, maar Zweden is mijn ‘bonusland’. Alleen, de laatste keer dat ik er langere tijd achter elkaar verbleef is al weer een tijd geleden. En we hebben drie kleine jongens die we ook kennis willen laten maken met het land en de cultuur.

Ook ben ik ik moe. Best wel moe. Ik heb vele jaren van alles naast elkaar gedaan en met heel veel plezier: cabaretprogramma’s maken, columns in de krant en op de radio, werken als onderzoeker/ontwerper bij de TU, een gezin beginnen, schrijven voor TV, sidekick bij de radio, een liedjesprogramma maken, een huis kopen en dat drie keer verbouwen. Lange tijd was het geen probleem om het allemaal naast elkaar te doen, ik had eigenlijk altijd meer dan genoeg energie. Toen kwam er een tijd dat ik me voorhield dat het allemaal nog wel naast elkaar kon, maar vorig jaar concludeerde ik: eh nee, het gaat niet meer. Ik merk dat ik ook steeds vaker om me heen kijk en denk: waarom is iedereen hier altijd zo druk en gestrest? Waarbij aangetekend dat die drukte natuurlijk minstens zo hard in mijn hoofd zit als om me heen, en dat hoofd gaat natuurlijk gewoon mee naar Zweden.

Maar het is dan ook weer niet zo dat ik dat jaar in Zweden niks ga doen. Iets van rust ja, maar vooral ook rust om ruimte te maken voor nieuwe dingen. Zo ga ik een populairwetenschappelijk boek schrijven over gebruiksgericht ontwerpen. Een lokale universiteit is zo vriendelijk geweest om mij een bureau en een koffiepas aan te bieden zodat ik daar rustig aan dat boek kan gaan zitten. Verder ga ik ook gewoon door met mijn ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’-column voor de Volkskrant. En dikke kans dat ik een en ander ga schrijven over wat ik daar meemaak, want schrijven is nu eenmaal mijn overdrukventiel. Lijkt me leuk om iets van een serie columns te schrijven, nu eens niet over ontwerpen, maar over hoe het is om vanuit het stadse Nederland ineens plompverloren een jaar op het Zweedse platteland door te brengen. Waar en hoe die columns zouden verschijnen, dat moet nog vorm krijgen. Ik zie wel.

En verder ga ik in alle rust en vrijheid nadenken over mijn nieuwe cabaretprogramma, dat ik vanaf 2020 ga spelen. Want ik kom terug, ik ben niet van plan om een Bed & Breakfast te beginnen op het Zweedse platteland, daarvoor hou ik teveel van het theater en van alles wat ik in Nederland heb.

Wil je op de hoogte blijven, volg me dan op Twitter, Facebook of Instagram, daar blijf ik zeker het een en ander plaatsen. En als je een mailtje wil krijgen wanneer de speellijst voor mijn nieuwe cabaretprogramma uiteindelijk online komt, dan kun je je inschrijven voor mijn Optreedalarm.

Nieuwe columnbundel: Ligt Het Nou Aan Mij?

Uitgeverij Maven Publishing brengt begin juni een nieuwe bundel uit van Jaspers ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’-columns, dit keer onder de titel ‘Ligt het het nou aan mij?‘.

Ligt het nou aan mij is – na ‘Hoe moeilijk kan het zijn?‘ de tweede bundeling van deze populaire columns uit de Volkskrant, met nieuwe (pijnlijk grappige) gebruiksproblemen en heldere analyses. Dit keer zijn de stukken bovendien gerangschikt aan de hand van de plek van de ontwerpen in ons dagelijks leven – zoals thuis, op internet, fietsen, of op vakantie – waardoor een breder beeld ontstaat van de uitdagingen bij het ontwerpen voor die specifieke soort producten of voor die sector. Ook is elke column voorzien van een humoristisch-informatieve illustratie. Dit boek is een toegankelijke kennismaking met de wereld van gebruiksgericht ontwerpen, vergezeld van de nodige grinniks, giechels en opgetrokken wenkbrauwen.

De boekpresentatie van Ligt het nou aan mij? is op 7 juni in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam