Nieuws


Boekpresentatie: Hoe moeilijk kan het zijn?

Op vrijdag 14 oktober is in Pakhuis De Zwijger de boekpresentatie van ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’. Onder deze titel fileert Jasper van Kuijk wekelijks denkfouten in hedendaags ontwerpen in de Volkskrant en deze worden nu in boekvorm uitgebracht door Maven Publishing. Jasper zal een aantal columns voorpresenteren (voordragen met beelden) en vertellen over gebruiksgericht ontwerpen, waarna hij het eerste exemplaar zal uitreiken aan Bob Corporaal, manager user experience van Coolblue. Ook zal Bob zijn ervaringen delen over wat er voor nodig is om als bedrijf écht gebruiksgericht te zijn (en niet alleen te zeggen dat je het bent). Ook zal de user experience manager van Coolblue, Bob Corporaal, zijn licht laten schijnen over gebruiksvriendelijk design. Plus: er zal een helpdesk zijn met gerenommeerde ontwerpers van Fabrique, Flex Design en VanBerlo die live jouw foutieve of onlogische producten ter plekke voor je herontwerpen. Viva la revolución!

Toegang tot de presentatie is gratis, maar je moet je wel aanmelden op de site van De Zwijger.

UPDATE: wegens de grote belangstelling is de presentatie verplaatst naar de grote zaal.

Over Hoe Moeilijk Kan Het Zijn?

Of het nu gaat om rookmelders, ov-fietsen, beamers of de stiltecoupé: sommige producten wil je omhelzen en andere het raam uitgooien. Maar hoe komt dat? Het is vaak lastig er de vinger op te leggen; je kunt de kwaliteit van een ontwerp namelijk niet (alleen) beoordelen op het uiterlijk. Eigenlijk zoals je ook een boek niet moet beoordelen op basis van het tekstje achterop.

Met een aanstekelijke mix van ironie en absurdisme verwoordt Jasper van Kuijk de principes, uitdagingen en valkuilen van het creëren van nieuwe producten. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden laat hij zien dat ontwerpen een complexe bezigheid is, waarin men ondanks de beste bedoelingen verrassend vaak kan verdwalen. Maar juist die missers brengen waardevolle inzichten aan het licht en maken dat je meer waardering krijgt voor geslaagde ontwerpen. Met Hoe moeilijk kan het zijn? wijst Van Kuijk de weg naar een gebruiksvriendelijkere, intuïtievere en beter ontworpen wereld.

Over Jasper van Kuijk

Jasper van Kuijk is cabaretier, schrijft wekelijks de column ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’ voor de Volkskrant én is universitair docent aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. In 2010 won hij het cabaretfestival Cameretten en twee weken later promoveerde hij op zijn proefschrift over hoe fabrikanten van consumentenelektronica in de praktijk omgaan met gebruiksgemak.

Delen:

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Mastodon