Nieuws


Bonusland Playlist

Dinsdag 22 juni verschijnt mijn boek Bonusland. Ter gelegenheid daarvan heb ik een Spotify Playlist samengesteld met nummers die voorkomen in het boek en die in ons jaar in Zweden vaak langskwamen. Zweedse nummers die we van tevoren al luisterden, nummers waar we daar kennis mee maakten en verliefd op werden, uiteraard kerstnummers en liedjes uit de Zweedse voorronden van het Songfestival, Melodifestivalen. En nummers die ons terug laten verlangen. Lees hieronder een toelichting bij de playlist.

> Luister hier de Bonusland Playlist op Spotify.

Bestel het boek hier

1. Ingen vill veta var du köpt din tröja – Raymond & Maria
‘Niemand wil weten waar jij je trui hebt gekocht’ – Dit tragivrolijke nummer was in 2004 een zomerhit in Zweden. Geen van de leden van de band heet Raymond, wel eentje Maria. De bandnaam komt van een swingersclub in Stockholm. Wij hebben dit nummer gebruikt als soundtrack onder onze ‘trailer’ voor Camping Van Kuijk (p. 172) die we als uitnodiging aan vrienden stuurden.

2. Kärleken Väntar – Kent
‘De liefde wacht’ – Een van de grootste hits van Kent, een van de bekendste bands van Zweden tot ze een aantal jaar geleden stopten (p.90).

3. Levels – Avicii
Van de te vroeg overleden Tim Bergling hadden onze jongens al voor we naar Zweden gingen een aantal nummers op hun playlist staan. Kwam regelmatig langs tijdens de reis naar Zweden, maar ook tijdens lange autoritten in Zweden zelf. Tijdens de korte ook trouwens.

4. Sommar i Sverige – Sven-Ingvars
‘Zomer in Zweden’ – Sven-Ingvars is een legendarische pop-rock-folkband uit de provincie Värmland, waar wij woonden. Ze worden daar gekoesterd als muzikale helden. De band werd opgericht in 1956, dus inmiddels zijn de mannen redelijke rockfossielen, maar zeg dat in Värmland nooit hardop. Kom níet aan Sven-Ingvars.

5. Bara Få Va Mig Själv – Laleh
‘Gewoon mijzelf mogen zijn’ – De Iraans-Zweedse Laleh Pourkarim (p.132) brak in 2005 door, verhuisde na een serie succesvolle Zweedse albums naar de VS en bracht een aantal albums in het Engels uit. Bara Få Va Mig Själv markeerde haar terugkeer in de Zweedse muziekscene en was een tijd Zwedens meest gestreamde nummer op Spotify.

6. I Mörkret Långt Ifrån Varann – Melissa Horn
‘In het donker ver weg van elkaar’ – Zo’n nummer dat je per toeval tegenkomt op een schemerige herfstnamiddag, als je door je Zweedse playlist heen bent en Spotify er zelf suggesties in gaat gooien. En dat dan om een of andere reden enorm raakt. Gelijk toegevoegd aan mijn favorieten.

7. Misschien Wordt Het Morgen Beter – Cornelis Vreeswijk
Als je in Zweden zegt dat je Nederlands bent komt vroeg of laat, zeker bij de oudere generatie, deze Zweeds-Nederlandse troubadour met zijn typerende zwarte humor ter sprake (in het nummer wordt de nog enigszins hoopgevende titel gevolgd door ‘maar het wordt toch nooit goed’). Ik citeerde dit nummer (eerlijk gezegd onbewust) toen ik beschreef hoe ik het na een paar maanden helemaal gehad had met onze immigratieperikelen (p.64).

8. Sverige – Kent
Zweden – Als je langer ergens woont krijg je ook meer oog voor de mindere en donkere kanten (p.88). Kent schreef in 2003 een mooie, wrange aubade aan het land, waarin commentaar doorklinkt op de xenofobie die ze steeds meer zagen.

9. Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg – Håkan Hellström
‘Treur niet om mij Gotenburg’ – Getipt door mijn broer voor mijn muzikale inburgeringscursus. Håkan Hellström is groot in Zweden. Vast toeval dat mijn broer een nummer (en gelijknamig album) koos over de stad waar hij zelf woont (p.40).

10. Sankta Lucia – Adolf Fredriks kyrkas kammarkör
Het begin van de advent (p.101) wordt in Zweden gemarkeerd met het Lucia-feest, waarin tijdens een stiekem niet zo heel lang geleden bedachte traditie kinderen (meestal nog steeds voornamelijk meisjes/meiden) in witte gewaden met kaarsen in de hand liedjes zingen. Ik luisterde in de aula van de universiteit om 6 uur ’s ochtends met zowel medewerkers als studenten naar onder andere dit nummer, dat ook wel bekend staat als ‘het lucialied’.

11. Tänd ett ljus – Triad
‘Ontsteek een lichtje’ – A capella (compleet met dom dom dom dom vocale baslijn en vingergeknip), corny as hell, veel te zoet (‘steek een lichtje aan voor deze planeet en alle mensen en alle kinderen!’), maar toch erg lekker. Een zuurstokkerstnummer. Stiekem meegezongen tijdens onze Zweedse kerst (p.103). Dom dom dom dom dom, tänd ett ljus!

12. Välkommen Hem – E.M.D.
’Welkom thuis’ – Als die vorige te zoet voor je was moet je deze misschien overslaan. De Zweedse muzikale kerstcanon kent behoorlijk wat moderne klassiekers, van twintig, dertig jaar oud. Moderne popnummers maar die toch al écht bij kerst horen. Denk Zweedse varianten van ‘Last Christmas’ of ‘All I want for Christmas’. Zo ook dit nummer uit 2009 van de boyband E.M.D. En toen we na oud en nieuw vanuit Nederland terugkwamen in Zweden had ik dit nummer ook even in mijn hoofd (p.112).

13. Fira Jul Med Mig – Linnea Henriksson
’Vier kerst met mij’ – Deze voormalig finaliste van Swedish Idol scoorde tijdens ons jaar in Zweden een bescheiden kersthitje met dit zeer dansbare en uiteraard wederom mierzoete nummer. Mijn familie die tijdens kerst bij ons op bezoek was werd er bij vlagen gek van (p.105), maar jongens toch, what’s not to like?, vier kerst met mij!

14. Alla Vill Till Himmelen Men Ingen Vill Dö – Timbuktu
Iedereen wil naar de hemel, maar niemand wil dood – Timbuktu (Jason Diakité), rapper en reggae-muzikant, presenteerde een van de voorrondes van Melodifestivalen (p.130), de Zweedse nationale voorrondes voor het Songfestival, in het jaar nadat wij in Zweden hadden gezeten (en Melodifestivalen nog steeds volgden). Deed toen ook dit nummer. Heerlijk, superrifje ook.

15. Diggiloo Diggiley – Herrys
Diggiloo Diggiley – Ook in het Zweeds betekent dit niks, het is ‘skitsnack’ (kletspraat). Maar Zweden won er in 1984 wel het Eurovisie Songfestival mee. Ik was fan, uiteraard (p.130).

16. Vem E Som Oss – Anis Don Demina
Wie is zoals wij – Tijdens Melodifestivalen (p.130) stuiterde deze YouTuber en rapper hyperenergiek over het podium in een velours joggingpak waar hij eigenlijk iets te stevig voor was, en stal ter plekke onze harten.

17. Move – The Mamas
Dit was het openingsnummer van de eerste voorronde van Melodifestivalen (p.132). Het dak ging er gelijk af en uiteindelijk won het nummer, en mocht het naar het Songfestival. Dat vanwege corona niet doorging. Supersneu voor The Mamas. Gelukkig hebben we het nummer zelf nog.

18. Bulletproof – Dotter
Een Värmlandse, dus eigenlijk hadden we voor haar moeten zijn (maar we waren voor The Mamas, waar ze één punt achter eindigde). Wel lekker hoor: I’m not bul-let-proohooof!

19. En Säng Av Rosor – Darin
Een bed van rozen – In het begin van zijn carrière was Darin een in het Engels zingende mooiboy. Nu maakt hij Zweedstalig, ietwat dromerig popwerk. En Säng Av Rosor kwam op ons pad toen Ems het hoorde terwijl ze de jongens in de schoolbus in hun gordels deed (p.48) en aan de chauffeur vroeg welk nummer er opstond.

20. Kärleken Väntar – Anna Ternheim
De liefde wacht – Ternheim zingt meestal in het Engels, maar deze cover van dit nummer van Kent deed ze dus in het Zweeds. Het resultaat is misschien nog wel mooier dan het origineel.

21. Sämst på Fortnite – Matinbum
Het Slechtst in Fornite – Een parodiecover van Katy Perry’s Firework, over hoe de zanger het tijdens het spelen van Fortnite voortdurend aflegt tegen zijn vrienden. Door onze jongens van school (p.165) meegebracht naar huis.

22. Oslagbare Sången – Oslagbara
Het onverslaanbaarheidslied – Deze leerden de jongens voor de jaarafsluiting op school (p.173). Over hoe iedereen anders is, dat dat ok is en hoe je samen onverslaanbaar bent. Iets waar op school en voorschool veel aandacht aan werd besteed.

23. Resten Av Ditt Liv – Timbuktu
De rest van je leven – Gewoon nóg een heel lekker nummer van Timbuktu.

24. Det Kommer Bli Bra – Laleh
Het komt goed – Deze single kwam uit in april 2020, toen corona in Zweden op z’n heftigst was (p.147) en ik naast het tuinieren ook wel wat geruststellende woorden op muziek kon gebruiken.

25. Sommartider – Gyllene Tider
Zomertijden – Het Doe Maar van Zweden, zo zou je Gyllene Tider kunnen noemen. Inmiddels ter ziele, maar razend populair in de jaren ’80 en aldaar een van de bestverkopende bands ooit. Met als frontman Per Gessle, later wereldwijd bekend geworden met Roxette. In dit nummer bezingen ze de Zweedse zomer (p.173).

26. Barfotavisan – Mats Paulson
Het blotevoetenwijsje – Deze traditionele Zweedse ‘schlager’ beschrijft het zomergevoel op het Zweedse platteland, als je blootsvoets over de gruiswegen loopt en langs de kant smultron (kleine bosaardbeitjes) plukt en op een strootje rijgt. Ik zag hem langskomen in het zomerse tv-programma Allsång (p.188).

27. Ta Mig Till Havet – Peter Lundblad
Neem me mee naar de zee – Kwam ook langs in Allsång. Vakantievieren in eigen land heeft voor de Zweden in de basis twee smaken: aan zee of op het platteland (på landet). Lundblad is van #teamzee.

28. Ta mig tillbaka – Darin
Breng me terug – Neem me terug naar hoe het eerder was. Het gevoel dat bij ons de eerste weken terug in Nederland overheerste en dat ik ook later niet helemaal af kon schudden (p.219).

29. Jag Tror Jag Hittar Hem – Lars Winnerbäck
‘Ik denk dat ik de weg naar huis wel vind’ – Maar ja, wat is thuis? En wat maakt thuis thuis? (p.200)

Delen:
Mastodon