In het internet van de dingen zijn straks niet alleen computers, tablets en telefoons verbonden met internet, maar ook meer mondaine producten als lampen, speakers, thermostaten. Én: de koelkast. Jawel! De koelkast kan eindelijk zijn tot in den treure voorspelde rol gaan vervullen als lid van het huishouden dat de bestellingen bij de supermarkt plaatst. Ook geeft je auto straks aan de thuisthermostaat door dat je toch wat eerder thuis komt. Als alle producten met elkaar communiceren komen er nieuwe, geavanceerde toepassingen in zicht.
Nu is het idee van genetwerkte producten niet nieuw. Veel producten maken al onderdeel uit van een netwerk van producten, software, websites en diensten, een zogenaamd ecosysteem. Denk aan de tv. Twintig jaar geleden was dat een op zich staand product, tegenwoordig maakt het deel uit van een netwerk met daarin ook het kastje van je tv-provider, een home cinema annex Dolby Surround-systeem en een Apple-tv of een Chromecast voor live-streamen vanaf je tablet.
Bij genetwerkte producten is het niet genoeg om een goede user interface voor je eigen product te ontwerpen, maar moeten fabrikanten samenwerken voor een goede gebruikservaring van het hele systeem. Een beetje tv-ecosysteem wordt bediend met vijf afstandsbedieningen – trek je conclusies.
Als je wilt dat alle elementen van een ecosysteem goed samenwerken heb je ruwweg twee opties: monopoliseren en standaardiseren. Monopoliseren is wat Apple doet, eigenaar worden van elk onderdeel van het ecosysteem (iPhone, iTunes, iTunes Store, MacBook, Airport). Het alternatief voor monopoliseren is standaardiseren: fabrikanten maken afspraken, waardoor producten hetzelfde werken, zoals dat bijvoorbeeld is gedaan bij stekkers (audiopluggen, USB) of datadragers (cassettebandjes, floppy disks, dvd’s).
Fabrikanten van tv’s en de randapparatuur hebben wel afspraken gemaakt over hoe de apparaten moeten samenwerken, maar helaas wil elk bedrijf ook ‘content-eigenaar’ zijn, omdat daar de waarde zit. Ziggo kan meer geld vragen voor televisiekanalen dan voor het versturen van data en Samsung meer voor een kijkervaring dan voor een scherm. Dus als er al wordt samengewerkt is het halfslachtig.
Het Internet of Things bestaat straks uit zo’n enorme variëteit aan producten dat monopoliseren vrijwel ondoenlijk is. Standaardiseren wordt dan een vereiste voor een home cinema set die tijdens een film het licht kan aanpassen aan de scènes, alle telefoons op stil zet en de frituurpan inschakelt. Maar het kan natuurlijk ook met vijf afstandsbedieningen.
Deze column verscheen in de Volkskrant op 19 december 2015
Foto: Theopie