Elektrisch koken

Dikke kans dat u over vijftien jaar elektrisch kookt. Het Groningse gas zal uitgeput raken en gas is bovendien geen duurzame energiebron. Aardgas kun je maar op één manier opwekken, door het uit de aarde te halen, voor elektriciteit zijn er meer potentiële bronnen, waaronder duurzame, zoals wind- en zonne-energie. Waarbij vooral zonne-energie ook nog lokaal, op je eigen huis, opgewekt kan worden. Batterijtje aan je panelen en je staat het avondeten te koken op zonne-energie.

Prachtig, behalve dat ik de schurft heb aan elektrisch koken. We zijn godzijdank inmiddels voorbij die elektrische kookplaten die er zo lang over doen om op te warmen dat je eten nog eerder gaar is in de ondergaande zon. En die, wanneer ze eindelijk zijn opgewarmd, dan weer zo heet worden dat je de eerste vier uur alleen nog de keuken in durft met een asbest schort aan en een teflon koekenpan voor je gezicht. Dan laten we nog buiten beschouwing dat je aan elektrische kookplaten niet kunt zien of ze aan staan of niet (‘Is deze nog war… JA SHIT AU’).

Als klap op de vuurpijl heb je bij inductie vaak ook nog die priegel-tiptoetsen

Daar heeft inductie enige verbetering in gebracht. Met de nadruk op enige. Want inductiekookplaten reageren nog altijd trager dan gaspitten. Als je een gaspit hoger draait, zie je vrijwel direct het water harder koken. Doordat er bij inductie meer tijd zit tussen de actie (instellen) en reactie (harder koken) is het lastiger om proefondervindelijk de juiste stand te vinden. Als klap op de vuurpijl heb je bij inductie vaak ook nog die priegel-tiptoetsen. Toegegeven, fantastisch makkelijk schoon te maken, maar je moet wel negen keer tikken in plaats van één keer draaien. Bovendien weigeren die dingen al dienst als ze ook maar een beetje nat of vies zijn.

De overgang naar puur-elektrische huizen is een technologietransitie. Mensen accepteren een technologie sneller als die minstens zo gebruiksvriendelijk is als de oude. Consumenten beoordelen technologische innovaties op hoe die in het dagelijks leven uitpakken. Denk aan de actieradius en prijs bij elektrisch rijden. Hoewel we per huishouden maar zo’n 3 procent van ons gas gebruiken voor koken, is dat net wel de handeling waar het verschil tussen gas en elektra duidelijk merkbaar is. Dus een grootschalig en langetermijnbeleidsproces als het uitfaseren van aardgas kan afhangen van iets kleins als de beschikbaarheid van een gebruiksvriendelijke elektrische kookplaat.

Deze column verscheen in de Volkskrant op 21 mei 2017.

Delen:
Mastodon