Formulieren

‘Naam:’ Ik vul mijn voor- en achternaam in.
‘Voornamen:’ Ik roep heel hard gódver.
‘Roepnaam: ‘Ik scheur het formulier in stukjes. Heel kleine stukjes.

Ik weet het, ik weet het: ‘Altijd eerst het hele formulier lezen en dan pas beginnen met invullen.’ Maar dan ben ik dus de troep aan het opruimen van de incapabele zak hooi die dit formulier heeft ontworpen. Of nou ja, incapabel?

Het ziet er wel strak uit. Maar het werkt niet. Zodra je gaat invullen merk je dat er meer is nagedacht over de vormgeving dan over opbouw, structuur en uitleg.

VAK APART

Formulieren zijn een vorm van grafisch ontwerp, waarmee mensen intensief interacteren en waarvan de einduitkomst heel nauw luistert

Het ontwerpen van formulieren is een vak apart. Formulieren zijn een vorm van grafisch ontwerp, waarmee mensen intensief interacteren en waarvan de einduitkomst heel nauw luistert. Dat betekent dat je zorgvuldig moet ontwerpen en moet testen met gebruikers.

Doe je dat niet, dan vullen mensen de verkeerde dingen in en dan komen ze daarachter, moeten ze opnieuw beginnen en worden ze chagrijnig. Of ze komen er niet achter en dan ontstaan er pas echt problemen.

Ik stond als kersverse promovendus met mijn hoogleraar aan de receptie van het Londense hotel, waar ik voor de duur van de conferentie kamers voor ons had gereserveerd. ‘Sorry Sir, we seem to have misplaced your reservation. Ah, here it is, we do not have a reservation for you for today, but do have one for August 4.’ Terwijl ik toch echt had geboekt voor 8-4. En Engeland hanteert net als wij het dag-maand-jaar datumstramien, dat had ik nog gecheckt.

UITKLAPMENU

Loop je vast in een formulier dan zit je te kijken naar een falende ontwerper

Alleen had ik níét gezien dat je op dit specifieke boekingsformulier om een of andere duistere reden eerst de maand en dan pas de dag moest kiezen. Nu had zelfs dit geen probleem hoeven zijn als de datum zou hebben bestaan uit één uitklapmenu met maanden (januari, februari, maart…) en één met cijfers (1, 2, 3, 4, …). Dan had ik deze fout niet kunnen maken.

Bij elektronica willen duurdere componenten een product nog wel eens gebruiksvriendelijker maken. Bij formulieren is het basismateriaal altijd hetzelfde: papier of een scherm. Het komt dus neer op pure ontwerpkwaliteit. Loop je vast in een formulier dan zit je te kijken naar een falende ontwerper.

SUITE
Het hotel in London bood gelukkig een oplossing. Mijn hoogleraar en ik kregen ieder een enorme suite. Voor hetzelfde geld.

En belangrijker nog: ‘We seem to have misplaced your reservation.’ De fout werd geen moment bij ons gelegd. Terecht, trouwens.

Deze column verscheen in de Volkskrant op 28 november 2015
Foto: Ziekenzorg CMrMT

Delen:
Mastodon