HG vervangt de huishoudschool

Wij hebben in huis zo’n prachtig jarendertig aanrechtblad van zwart granito. Van dat spul dat zo zuurgevoelig is dat het al wit uitslaat als er een tomaat naar kijkt. Voorgaande bewoners hadden het blad onderhouden met een agressief schoonmaakmiddel waardoor een soort grindpad was achtergebleven. Nadat de granito-expert het weer glad en glimmend had gemaakt, stond ik bijna even glimmend van trots klaar met een flesje ‘HG natuurstenen aanrechtbladreiniger’. De granito-man lachen. ‘Groene zeep oplossen in water en in een plantenspuit doen. Doet hetzelfde, voor een kwart van de prijs.’

Enigszins beteuterd bleef ik achter met mijn flesje HG. Vooral ook door de wetenschap dat ik in de kast ook nog een fles HG geoliede vloerenreiniger en HG cementsluierverwijderaar had staan. En inderdaad, na enig speurwerk blijk je cementsluier ook van tegels te kunnen halen met een zoutzuuroplossing. Een liter HG cementsluierverwijderaar kost een tientje, een liter zoutzuuroplossing kost vier euro.

Oplossing voor het probleem

Door je naar de juiste oplossing te leiden, biedt het bedrijf gebruiksgemak en daar vraagt het geld voor

Ik voel me een paar seconden genaaid, maar besef dan dat dat niet het geval is. Want HG verkoopt mij geen oplossing van zoutzuur, het verkoopt mij een oplossing voor mijn probleem. Alle producten van HG zijn op die manier gelabeld. Dus niet zeep, chloor of wasbenzine, maar ‘groene aanslagverwijderaar’, ‘natuursteen kleurverdieper’ en ‘Rvs snelreiniger’. Je kunt het probleem zo gek niet bedenken of HG heeft er iets voor. Het enige dat HG logischerwijs niet heeft is allesreiniger. Maar verder zou je het kabinet bijna aanraden om eens te kijken of HG niet toevallig een busje vluchtelingencrisisverwijderaar op de markt heeft gebracht.

Het gat dat in onze collectieve kennis is geslagen door het verdwijnen van de huishoudschool is opgevuld door HG. Door je naar de juiste oplossing te leiden, biedt het bedrijf gebruiksgemak en daar vraagt het geld voor. En voor de gebruiksinstructies. Dat je niet alleen weet dat je het juiste product hebt, maar ook hoe je het moet gebruiken en niet af hoeft te gaan op een post van Dirk_89 op een klusforum.

Die meerwaarde probeert HG natuurlijk uit alle macht te beschermen. Op het informatieblad van de cementsluierverwijderaar staat dat het product bestaat uit: ‘organische en anorganische zuren, fosforzuur, niet ionogene oppervlakteactieve stoffen, alcohol en water.’ Eén daarvan zou goed zoutzuur kunnen zijn, maar dat gaan ze er natuurlijk niet bij zeggen.

Deze column verscheen in de Volkskrant op 2 april 2016

Delen:
Mastodon