IBAN zonder spaties

Elke keer als ik een factuur moet betalen waarop het IBAN-nummer zonder spaties is afgedrukt, heb ik de neiging het betreffende bedrijf een mailtje te sturen met de vraag wat de betalingstermijn ook al weer was. Endatikdanindatmailtjeallespatiesweglaat. Niet dat ik hun de schuld geef van het gedrocht dat IBAN is, maar laten we het elkaar niet nóg moeilijker gaan maken.

Mensen zijn er niet op gebouwd een code van 18 cijfers en letters te onthouden

Mensen zijn er niet op gebouwd een code van 18 cijfers en letters te onthouden, ook niet voor heel even. Dat moet je opbreken in behapbare stukjes. Als je een IBAN-nummer netjes per vier items weergeeft, zijn die blokjes makkelijker te onthouden en je ziet waar elk blokje begint en ophoudt, wat voorkomt dat je bij het heen en weer kijken tussen factuur en computer cijfers dubbel invoert.

Bovendien, met spaties wordt het nummer sneller herkend als IBAN tussen de kvk-nummers, btw-nummers, relatienummers en factuurnummers. Codes herken je namelijk niet alleen aan de indicatie die ervoor staat (KvK, Tel., Fact.nr), maar ook aan het stramien. Vier cijfers en twee letters? 1234 HJ: postcode. Tien cijfers waarvan de eerste drie of vier van de rest zijn gescheiden door een streepje? 012 – 345 678 90: telefoonnummer. Iets dat begint met 06-? Mobiel nummer. Code van achttien alfanummerieke symbolen beginnend met NL, daarna twee cijfers, vier letters, twee blokken van vier cijfers en dan nog twee? NL10 TRIO 1234 5678 90: IBAN.

En dan is er nog enig risico dat de O in bankcodes als TRIO en RABO wordt verwisseld met de 0 (nul): NL01RABO2013… Bij een IBAN met spaties wordt de uit letters bestaande bankcode van de cijferblokken gescheiden, waardoor de kans op verwarring afneemt.

Ik moest voor een kortingsactie van Samsung het serienummer van mijn draadloze speakertje opzoeken en kwam erachter dat Samsung serienummers heel doordacht afdrukt. Elke nul heeft, om hem te onderscheiden van de letter O, een schuine streep erdoor, zoals op oude DOS-computers. En onder elk getal stond een streepje, onder letters niet.

Als je al het bovenstaande toepast op je IBAN verandert het redelijk onleesbare NL10RABO1234567890 in:
dca6c171-80f6-432b-89ad-6eab338f90ed

Dat is een aanzienlijke verbetering, maar het komt er dus wel op neer dat wij de rommel van de banken opruimen. Maar goed, daar beginnen we inmiddels handigheid in te krijgen.

Deze column verscheen in de Volkskrant op 4 juni 2016.

Delen:
Mastodon