We toeren door Frankrijk en passeren een stoffig dorpje in de Vogezen. Linksaf op de kruising (ja, dé kruising, er is er maar één) en ik knipper even met mijn ogen. Staat daar nou ‘i + Wi-Fi’? Jawel, het lokale informatiebord is voorzien van gratis wifi. Het lijkt in eerste instantie een wat onlogische combinatie, een bijna antiek concept als een stadsplattegrond voorzien van draadloos internet, maar beide oplossingen spelen in op dezelfde behoefte: de weg vinden. Geef toeristen wifi en ze zoeken zelf de weg op hun smartphone.
Bovendien, door wifi aan te bieden geef je toegang tot een altijd actuele kaart waarvan de grootte niet beperkt wordt door het formaat van het papier waarop je hem afdrukt. Dus met wifi kunnen toeristen ook die bed & breakfast vinden die net buiten het dorp ligt en daardoor niet op de kaart staat. En dan ook gelijk even boeken. (Of alsnog het adres opzoeken van de camping, wat je eigenlijk gewoon in Nederland had moeten doen, maar ja, het was allemaal best wel hectisch toen we weg gingen en jij hebt er zelf ook niet aan gedacht of wel?).
Als je behoefte hebt aan op romantische wijze de weg vinden, dan kun je altijd nog op de spelers op de jeu de boulesbaan afstappen
Oplossingen veranderen voortdurend, maar de basisbehoeften die daaronder liggen zijn vaak dezelfde. De behoefte aan muziek blijft, of we die nou downloaden en streamen, of luisteren van langspeelplaat of cd. We lezen minder, maar dat wil niet zeggen dat we geen behoefte meer hebben aan verhalen, we kijken series op Netflix. We willen contact met mensen op afstand, vroeger via een brief, nu via Skype. Steeds een nieuwe oplossing voor dezelfde behoefte. Zo zal die wifi binnenkort op zijn beurt achterhaald zijn als straks de roamingkosten voor data – door regelgeving van de EU – beperkt zijn.
Prutsen op je smartphone in plaats van de weg zoeken op een informatiebord doet hoogstens wat af aan de romantiek van in de blakende zon of in het donker in de stromende regen zoeken naar het ‘u bevindt zich hier’ stickertje en van daaraf de weg uitstippelen naar de camping. Maar als je behoefte hebt aan op romantische wijze de weg vinden, dan kun je altijd nog op de spelers op de jeu de boulesbaan afstappen. Krijg je ook een routebeschrijving. Of eigenlijk krijg je dan in zeer rap Frans drie tegengestelde routebeschrijvingen en kom je twee uur later dan gepland op de camping, maar dat is nou juist de romantiek.
Column in de Volkskrant in de serie ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’. Verschenen op 22 augustus 2015.