Je hebt de Piet-kwestie moeilijker gemaakt, Verene

VN-rapporteur Verene Shepherd heeft gelijk met Zwarte Piet, maar Jasper van Kuijk laakt haar vooringenomenheid

Verschenen in NRC Handelsblad op 9 juli 2014

Beste Verene, ik denk dat Zwarte Piet toe is aan verandering. Dat is niet leuk voor de mensen die jarenlang Sinterklaas vierden en die daar niks racistisch mee bedoelden of in zagen, maar vooral deel dachten te nemen aan een familiefeest en een mooie traditie. Een groep waar ik bij hoor. Maar zelfs als Zwarte Piet ooit is ontstaan als een soort boeman, en zelfs al is hij eigenlijk zwart omdat hij door de schoorsteen komt, er zijn ergens een paar racistische elementen in geslopen. Die hebben we er weer af proberen te halen, maar de optelsom kan kwetsend zijn voor Nederlanders met een donkere huidskleur. En dat lijkt me nog pijnlijker dan het veranderen van een traditie. Dus moeten we goed naar Zwarte Piet en onszelf kijken.

Met inspraak van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet is er al een mooi poldercompromis in de maak. Zwarte Piet met roetvegen. Of met kleuren. Mijn zoontjes zullen over een paar jaar niet anders meer weten. Tradities veranderen mee met de maatschappij. Maar Verene, met een VN-commissie die Zwarte Piet moet onderzoeken in de zomer naar Nederland komen is een onhandige timing. Als je dan ook nog zegt dat jullie heus wel een beeld hebben van hoe Sinterklaas gevierd wordt en niet in december hoeven te komen kijken, dan spreekt daar desinteresse en vooringenomenheid uit. Je zei in De Volkskrant: „Eigenlijk gaat het er niet over hoe het in werkelijkheid is. Het simpele feit is dat mensen zich door Zwarte Piet gekwetst voelen. Dan moet je in staat zijn door hun ogen te kijken.” Ik denk dat als je echt wilt dat de rol van Zwarte Piet in Nederland verandert, jij ook in staat moet zijn om door de ogen te kijken van die Nederlanders die een voor hen belangrijke traditie dreigen te verliezen. Die zeggen: het is ook gewoon een mooi familiefeest. Zwarte Piet is én kwetsend én een mooi familiefeest. En daarom had het geholpen als je in december was komen kijken.

Met commissie over Piet in de zomer naar Nederland komen – onhandige timing

Ik denk dat je voor een deel gelijk hebt met wat je zegt over Zwarte Piet. Maar door hoe je opereert, door je vooringenomenheid en desinteresse, maak je het moeilijker voor Nederlanders die denken dat we inderdaad maar eens moeten kijken naar de rol van Zwarte Piet. De verandering zal moeten plaatsvinden bij de mensen die Zwarte Piet niet kwetsend vinden. Dat gaat moeilijk worden. En dat heb je zojuist alleen maar moeilijker gemaakt. Dat kan nooit je bedoeling zijn.

Met vriendelijke groet, Jasper

Delen: