Koffie verkeerd

De TU Delft heeft onlangs met de aanschaf van nieuwe koffiezetautomaten voor het personeel een beveiligingslek gedicht. Bij de oude apparaten moesten medewerkers hun pas insteken, om te voorkomen dat de studenten gratis koffie uit de personeelsautomaten zouden trekken. Vaak vergat iemand zijn pas eruit te halen. Als je bij zo’n apparaat staat, ben je toch in eerste instantie gefocust op het bemachtigen van koffie. Niet op het in bezit houden van je pas. Dat is waarom pinautomaten eerst de pas uitspugen en pas doorgaan met het geld uitgeven als je je pas terug hebt gepakt.

De oude TU-koffieautomaten hanteerden deze strategie echter niet en dus kwam met regelmaat een collega met een mild triomfantelijk gezicht een pas bij je bureau afleveren. Of er kwam iemand de studio binnen met een luid ‘zit Jasper van Kuijk hier?’

EEN NIEUWE COLLEGA

Goed, zo leerde je nog eens een nieuwe collega kennen. Helaas kwam het ook voor dat een pas werd meegenomen door ‘derden’. En die konden dan gratis koffie halen, maar vooral: ze kregen met de pas toegang tot de beveiligde gedeelten van het gebouw.

Dus als een pas kwijt was en hij werd niet binnen afzienbare tijd teruggebracht, werd deze geblokkeerd en moest er een nieuwe worden gemaakt. Koffiezetautomaten als beveiligingslek en extra kostenpost.

Het merkwaardige is dat de toegangspassen een contactloze RFID chip hebben, zoals bij de ov-chipkaart. Die hoeven helemaal niet in een sleuf. Insteken in een sleuf is nodig bij passen met daarop een chip met contactvlak (dat koperkleurige, sim-achtige ding). Een paslezer waar je de pas voor houdt, had dus ook gekund. Als je je pas in je hand hebt, is het een stuk moeilijker om hem te vergeten. Die laatste oplossing zit dus in de nieuwe automaten.

GOEDKOPER

Maar het kan nog makkelijker. En goedkoper. Voordat we overstapten op koffie-halen-met-je-toegangspas stonden bij de automaten geen papieren bekertjes. Iedereen had een mok, in een keukenkastje stonden er een paar extra voor gasten. Pas toen er papieren bekertjes bij de automaten verschenen, gingen studenten ineens ‘massaal’ gratis koffie halen en werden de automaten beveiligd.

Het lijkt me sterk dat die paar gratis koffie die studenten toen snaaiden meer kostten dan pasbeveiliging installeren op alle koffieautomaten. De studenten zijn inmiddels over op thee: er blijkt namelijk één automaat te zijn die gratis heet water geeft en bij een andere staan gratis theezakjes. Ben benieuwd hoe we dit gaan oplossen.

Delen:
Mastodon