Made in China

De Chinese premier Li Keqiang bracht afgelopen week een bezoek aan ons land. Ik ben altijd bang dat ik zo’n naam verkeerd zeg, want in China komt eerst de achternaam en dan de voornaam. Alleen weten Chinezen ook wel dat we in Europa eerst onze voornaam zeggen en dan onze achternaam. Lijkt mij ook veel logischer, want als het de bedoeling zou zijn om je achternaam als eerste te noemen had een achternaam wel een voornaam geheten. Maar om zich hieraan te passen draaien veel Chinezen als ze in ‘het westen’ zijn, hun voor- en achternaam om. Met als gevolg dat ik nog steeds geen idee heb wat het nou eigenlijk is: premier Li Keqiang, premier Keqiang Li, of misschien zelfs Keqiang Premier Li.

In ieder geval, premier Li of premier Keqiang kwam naar ons land met in zijn kielzog veel Chinese bedrijven en een grote zak geld dus het Nederlandse bedrijfsleven stond er omheen als een basisschoolklas rond een leraar met een zak dropsleutels.

En uitgedeeld werd er. Limburg werd genoemd als locatie voor een megadistributiecentrum van de Chinese webwinkelreus Alibaba en ook werd bekend dat het Nederlandse bedrijf Lithium Werks, dat grote batterijen voor huizen ontwikkelt, samen met een Chinese partner in China een gigafabriek gaat bouwen. Je kunt je wel afvragen hoe dat ‘partnerschap’ uit gaat pakken. Siemens ontwikkelde ooit in een Joint Venture met een Chinees bedrijf hogesnelheidstreinen voor de Chinese markt. Na vijf jaar hadden de Chinezen wel zo’n beetje door hoe die trein werkte, werd Siemens eruit geflikkerd en sloot China zijn markt weer.

China is vastbesloten om in 2025 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld zijn op het gebied van ict- en milieutechniek. Het land heeft 800 miljardklaarliggen voor infrastructuur zoals de gewenste handelsroute naar Europa, de Nieuwe Zijderoute. 800 miljard. Voor de goeie orde, dat zijn 267 Noord-Zuidlijnen! Alleen al in de eerste zes maanden van dit jaar kochten Chinezen voor 20 miljard dollar bedrijven op in Europa.

China heeft een plan. En maak je geen illusies, als Europees bedrijf ben je geen partner, maar een middel. Maar ja, die Chinezen die investeren tenminste.

Alleen daar zit wel een prijskaartje aan. In een groot aantal Afrikaanse en Aziatische landen heeft China infrastructuur en zelfs hele steden aangelegd – uiteraard wel allemaal gebouwd door Chinese bedrijven. Daar hebben die landen enorme leningen voor moeten afsluiten die ze waarschijnlijk nooit terug kunnen betalen en China laat niet na om deze landen erop te wijzen dat ze een beetje op hun woorden moeten letten als het bij de VN over China gaat. Anders zouden de afbetalingsvoorwaarden wel eens kunnen wijzigen. Dus, zal Mark Rutte zich straks nog vrij voelen om kritiek te uiten op China als hij weet dat Limburg dan misschien een megadistributiecentrum verliest? Want Alibaba is weliswaar een bedrijf, maar elk Chinees bedrijf is de facto een staatsbedrijf. Een model waar naar verluid zelfs de liberaal Rutte na het debacle met Unilever steeds meer voordelen in begint te zien.

China heeft een plan en bouwt de infrastructuur en koopt de bedrijven en steelt de informatie die het daarvoor nodig heeft.

Onlangs bleek dat in computerservers, bestemd voor Amerikaanse bedrijven en overheidsdiensten en gemaakt door een Chinees-Amerikaans bedrijf, stiekem een spionage-chip was ingebouwd ter grootte van een rijstkorrel. Een rijstkorrel, zo ver is China dus al. Nederland kan dat helemaal niet, een chip ter grootte van een aardappel, dat lukt ons nog net. Zeer waarschijnlijk is de chip is geplaatst door Chinese inlichtingendiensten. Als je dat hoort kijk je toch anders naar het feit dat het netwerk van T-mobile in Nederland wordt geleverd door het Chinese Huawei. En wat te denken van alle iPhones. Made in China.

Je kunt je afvragen of je afhankelijk wilt zijn van een land als China voor investeringen, technologie en infrastructuur.

En natuurlijk, het zal niet zo zijn dat wij hier in Nederland per direct allemaal bespioneerd gaan worden en van de ene op de andere dag geen kritiek meer kunnen hebben op de Chinese regering. Of tenminste, dat dacht ik. Want gisteravond, toen ik deze column bijna had afgetikt op mijn made in China laptop, ontdekte ik dat op mijn – made in China – iPhone ineens alle telefoonnummers waren verdwenen en er nog maar één – nieuw – nummer in stond: dat van het Chinese consulaat. Bij elk ander nummer dat ik probeerde te bellen viel het made in China netwerk van T-mobile uit en kort daarna bleek mijn laptop besmet met een virus en verdwenen er steeds meer bestanden en uiteindelijk stond op mijn scherm de mededeling: BE POSITIVE ABOUT CHINA OR SUFFER CONSEQUENCES. CALL CHINESE CONSULATE.

Dus, beste luisteraars van EenVandaag, het einde van deze column gaat iets anders zijn dan u van mij gewend bent en ik wil de redactie vragen om niet in te grijpen. Daar gaan we.

HEIL DE GROTE LEIDER XI JI PING EN DE VERLICHTE LI KEQIANG! DE INFERIEURE MARK RUTTE MOET BUIGING MAKEN VOOR MACHTIG CHINA DAT EINDELIJK ZIJN VERDIENDE PLEK INNEEMT OP HET WERELDTONEEL. IK BEN ALS CABARETIER EN COLUMNIST ZO ONTZETTEND BLIJ DAT IK HIER DE GELEGENHEID HEB OM DE GROOTSHEID VAN CHINA TE BENADRUKKEN. MIJN NEDERIGE EXCUSES VOOR MIJN SLECHTE GRAPJES DIE IK HEB GEMAAKT OVER DE VOLMAAKTE LI KEQIANG. IN DE TOEKOMST ZAL IK U HIER NIET MEER MEE LASTIG VALLEN, MAAR SLECHTS DE WAARHEID VERTELLEN OVER DE GROTE STAAT CHINA, WIENS INVESTERINGEN EEN ZEGEN EN EEN REDDINGSBOEI ZIJN VOOR DE INFERIEURE EN ZIELTOGENDE NEDERLANDSE ECONOMIE.

Was dit goed zo? Meneer Li? Premier Keqiang? Was dit wat jullie in gedachten hadden? Mag ik dan nu de foto’s van mijn kinderen weer terug? Xièxiè, Xièxiè.

Delen:
Mastodon