Nooit Meer Slapen #2: Logica

Jasper was van 11 t/m 14 juni de ‘weekschrijver’ bij het VPRO Radio 1 programma Nooit Meer Slapen. Elke dag deelde hij zijn visie op de afgelopen dag. Je kunt de column ook hier terugluisteren.

Er dreef vanochtend een schip voor de kust van Italië. Een schip met 629 uit zee opgepikte migranten.
Waaronder 123 minderjarigen, 11 kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen.
Het schip heeft eigenlijk maar plaats voor 380 mensen.
De migranten aan boord wisten dat de kans dat je Europa nog binnenkomt steeds kleiner is, maar ze proberen het toch. Want in Europa hebben ze een kans op een beter bestaan, denken ze.
Logisch.

Het schip is van een hulporganisatie die de Middellandse Zee op gaat om mensen te redden, sinds de EU dat niet meer doet.
Ze vinden dat je mensen niet kunt laten verdrinken. Ook als die mensen er zelf voor hebben gekozen om in een rubberboot te stappen van smokkelaars die voor veel geld een droom verkopen. En een zwemvestje waarmee je niet blijft drijven.
En als die smokkelaars hun bootje met handelswaar dan bewust afzetten in de buurt van zo’n reddingsschip, ook dan laat je ze niet verdrinken.
Logisch.

Toen in de EU alle binnengrenzen werden opgedoekt kwam er een Europese grensorganisatie om de buitengrenzen te beschermen. Frontex. Daarvoor maakte de EU een budget vrij van 145 miljoen euro per jaar. 145 miljoen euro, misschien net één stadion voor een poulewedstrijd voor het WK voetbal.
En dus was de grens lek.
En dus kwamen de migranten.
Logisch.

Het schip werd niet toegelaten tot Italiaanse havens, want de huidige Italiaanse regering vindt dat het wel een keer mooi is geweest.
Italië heeft inmiddels zo’n 600.000 migranten opgevangen.
En omdat in de EU vluchtelingen asiel aan moeten vragen in het eerste land waar ze aankomen blijven ze ook in Italië. Behalve Griekenland en Italië is er dus geen land in de EU dat dit zogenaamde ‘Dublin’-verdrag graag ziet veranderen.
En dus sluit Italië de havens.
Logisch.

Er dreef vanochtend een schip voor de kust van Italië.
Een schip met 629 uit zee opgepikte migranten.
Waaronder 123 minderjarigen, 11 kleine kinderen en zeven zwangere vrouwen.
Op een schip dat eigenlijk maar plaats heeft voor 380 mensen.

En dat is allemaal zo verdomd logisch.

Delen:
Mastodon