Nooit Meer Slapen #4: Voetbalshirtje

Jasper was van 11 t/m 14 juni ‘weekschrijver’ bij het VPRO Radio 1 programma Nooit Meer Slapen. Elke dag deelde hij zijn visie op de afgelopen dag. Op donderdag 14 juni vroeg hij zich naar aanleiding van het WK voetbal af waarom een kindershirtje van een land 69,95 euro kost. Je kunt de column ook hier terugluisteren.

Vandaag begon het WK voetbal in Rusland. Op zoek naar het speelschema typte ik in eerste instantie heel naïef www.fifa.org in. Het is uiteraard – en veelzeggend – www.fifa.com. Company dus. Niet organisatie. Gisteren werd bekend dat het WK van 2028 niet naar Marokko gaat, maar naar een combinatie van Mexico, de VS en Canada, vooral omdat zij 12 miljard euro aan inkomsten zouden kunnen generen en Marokko maar de helft. Het motto van Fifa was vroeger: ‘for the love of the game’. Kennelijk maakte dat te veel cynische reacties los, want inmiddels is het ‘For the Game. For the world.’

For the World. Heel de wereld? Nee, een klein landje bleef dapper weerstand bieden tegen kwalificatie voor het eindtoernooi. Inmiddels zijn onze 17 miljoen bondscoaches omgeschoold tot 17 miljoen voetbalinnovatiespecialisten en zijn we met z’n allen op zoek naar hoe het verder moet.

Mijn moeder is Zweeds. Zweden gaat wel naar het WK en ik had het een neef over de kansen van het Zweedse elftal sinds het vertrek van superster Zlatan Ibrahimovic. Mijn neef antwoordde: het gaat beter dan mét Zlatan. Vroeger wist elke tegenspeler wat onze tactiek zou zijn: alle ballen op Zlatan. En zo voelde het team zich ook. Zlatan and his minions.Maar nu is het een echt team.

Dat doet denken aan het eigenlijk niet meer dan redelijke Nederlands elftal dat in 2014 derde werd op het WK. Omdat het een hecht team was, dat speelde voor een droom en met het hart.

In een zoektocht naar het nieuwe Oranje gaat het veel over de jeugd. Spelen in het shirt van Oranje zou hun ultieme droom moeten zijn. Dus ik ging eens kijken wat die droom dan kost. In de webwinkel van de KNVB kost een officieel shirt van het Nederlands elftal voor kinderen 69 euro 95. Voor een shirt van een team dat zich al twee keer op rij niet weet te kwalificeren voor een eindtoernooi. 69 euro 95. Voor de goede orde: het is niet zo dat je dat bedrag krijgtvan de KNVB als je kind bereid is om zich te associëren met dit team

Ik weet ook wel, maak zo’n shirt te goedkoop en de exclusiviteit en de trots vervliegt. Maar mensen, 69 euro 95 voordat een kind zich in oranje kan hijsen. Voor de gein keek ik even hoe dat in Zweden zat. Daar kun je uiteraard ook het officiële wedstrijdshirt kopen, van Adidas. Voor 45 euro trouwens, voor een shirt van een team dat zich wél in Rusland mocht melden. Maar de Zweedse bond heeft óók een shirt dat niet van een duur sportmerk is maar wél met het officiële logo van de Zweedse voetbalbond. Voor 20 euro. Dan maak je de droom van spelen voor het nationale elftal voor veel meer kinderen bereikbaar.

Noem me naïef, maar ik denk dat voetbal leuker wordt als het over meer gaat dan over geld alleen. En dat je dan dus als KNVB zegt: Nike, prima dat jullie volwassen bierbuiken een poot uitdraaien met onze shirtjes, maar kindershirtjes maken we niet duurder dan 35 euro.

En als we dan toch bezig zijn, doe de volgende keer maar weer eens een WK in een land als Marokko. En verander Fifa.com in Fifa.org. For the love of the game.

Delen:
Mastodon