Ik sta in mijn supermarkt voor de vleeskoeling te dubben: de kip van Beter Leven of gewone kip? Ik heb één kipfilet nodig, voor in de paella. Ik wil graag kipfilets van Beter Leven kopen, maar die gaan alleen per twee. Terwijl ik van de op reguliere wijze doodgemartelde kip wel één filet kan kopen. Dus moet ik nu beslissen wat het minst erg is: één bruut-doodgemartelde kipfilet, of twee mild-doodgemartelde kipfilets. Ik kan natuurlijk ook twee Beter Leven- kipfilets kopen en er één in de vriezer stoppen, maar helaas werkt dat apparaat bij ons thuis als een soort zwart gat voor restjes. Daar duikt alles pas weer uit op als ik het ding per ongeluk laat openstaan of als we verhuizen. Misschien moet ik Robbert Dijkgraaf er een keer naar laten kijken.
Voorverpakt vers eten lijkt nooit verpakt in zinnige hoeveelheden. In mijn supermarkt gingen de Spaanse pepers een tijd lang per drie. Het enige gerecht dat ik kan bedenken waar je drie Spaanse pepers voor nodig hebt is chili-chili-chili con carne. Ik moest één limoen hebben, voor over de zalm: per drie in een netje. Omdat ons gezin niet bestaat uit 12 personen en we ook niet dagelijks gerechten met limoen eten, zullen er wel weer twee van die drie limoenen eindigen als van die harde beschimmelde kogels. Knoflook? Per drie. Makreelfilets? Per vier.
Het is alsof degenen die bij voedselproducenten de verpakkingshoeveelheden bepalen nooit zelf eten kopen. In elk geval lijkt hoeveel een gemiddeld persoon doorgaans van een ingrediënt nodig heeft geen overweging te zijn bij het bepalen van de portiegrootte. En dat terwijl in Nederlandse huishoudens 14 procent van het voedsel ongebruikt in de vuilnisbak belandt.
Het zou al helpen als die kipfilets (en de hamburgers en braadworsten en slavinken) in variërende hoeveelheden zouden zijn verpakt. Dus niet alleen maar pakjes van twee kipfilets, maar ook van één. Dan heb je iets meer verpakkingsmateriaal nodig, maar de milieubelasting van voedsel is vaak hoger dan die van de verpakking. En leg producten waarbij dat kan los in het schap. Ik word wel blij van zo’n Albert Heijn waar je sinds kort de Spaanse pepers weer gewoon onverpakt, per stuk kunt kopen.
Er is trouwens één bedrijf dat wél heel goed heeft nagedacht over de inhoud van een verpakking. Baby’s moeten na de geboorte 12 weken lang dagelijks een theelepeltje vitamine K. Dus zit er in een potje Vitamine K van Davitamon precies genoeg voor 10 weken.
Deze column verscheen op 5 december 2015 in de Volkskrant
Foto: Dorine Ruter