Schijtlollige filmpjes

Het is me na afgelopen week volslagen onduidelijk waarom we Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen het ‘politieke hoogtepunt van het jaar’ noemen.

Het begon er al mee dat de social-content-strategy-meme-media-managervan de VVD had bedacht om Prinsjesdag op te leuken met een filmpje waarin VVD-fractieleden hun prinsjesdagkleding showen. Het resultaat hield het midden tussen een videoclip van Abba en de kostuumserie Pride & Prejudice, dit alles gefilmd door je epileptische tante van 80.

Ha, dacht de social-dialogue-community-manager-content-strategistvan GroenLinks, laten wij dan héél ludiek uit de hoek komen met een tegenfilmpje waarin twee hysterische tieners zogenaamd reageren op het filmpje van de VVD. Nog best snel in elkaar geplakt door GroenLinks, maar sinds de van Obama gejatte speeches, de van de SP-gejatte kantinetour en de van Vincent Bijlo gejatte ode van Jesse Klaver weten we dat je inderdaad bij GroenLinks voor het betere knip- en plakwerk.

Al die partijen met hun ludieke filmpjes, geinige tweetjes en hippe vlogs. Je gaat bijna van terugverlangen naar die ellendige rode roos die de Partij van Arbeid altijd op straat in je handen drukte. Je weet wel, die roos die je niet wilde, maar toch maar aanpakte omdat je het zo zielig vond voor die verregende vrijwilliger, maar dat die vrijwilliger dan vervolgens die roos vast bleef houden zodat ze met je konden praten, waardoor jij je hele handpalm openritste aan de doornen van die roos en naar huis liep en dacht: ‘Goed, PvdA dat wordt het in ieder geval niet.’ Dat gedoe, met die roos, dat is nog altijd beter dan wat we nu online van politieke partijen voor onze kiezen krijgen.

Het kan aan mij liggen, maar het lijkt mij geen goed teken dat we tegenwoordig voor ideeën over de samenleving zijn aangewezen op satirische TV-programma’s, terwijl politieke partijen geinige filmpjes produceren. Dan is er iets serieus misgegaan in de rolverdeling.

Maar de internets en de socials werden gek van de VVD-Groenlinks-filmpjesfittie en zo had niemand het meer over de afschaffing van de dividendbelasting, of over de prinsjesdagpapieren die te laat bij de Raad van State lagen, laat staan dat íemand nog weet wie Stef Blok is. Well playedVVD.

Maar gelukkig, toen kwam de inhoud. Het debat van het jaar, waar de stand van het land wordt opgemaakt en politieke partijen de kans krijgen hun ideeën en visie voor de samenleving te ontvouwen, de Algemene Politieke Beschouwingen. En het was gênant. Klaas Dijkhoff lanceerde een ongrondwettelijk en van de Deense liberalen gekopieerd ghetto-integratie-plan, onder het motto ‘wij van de VVD hebben nooit iets gedaan voor achterstandswijken en dat willen we graag goedmaken door de mensen daar twee keer zo hard te straffen.’

Daarna kregen we nog Wilders die vond dat Kuzu moest oprotten en Kuzu die vond dat Wilders moest oprotten en iets over Pechtolds liefdesleven. Ik wist op een gegeven moment niet meer of ik nou zat te kijken naar de Algemene Politieke Beschouwingen of naar een ruzie over het avondeten in de reality-soap Utopia?

Als dít het hoogtepunt van het politieke jaar was, wat gaat dan in godsnaam het dieptepunt zijn?

Dames en heren politici, deze radio-content-social-burger-community-strategy-managerheeft een verzoekje voor u. Mogen we de Haagse Kaasstolp terug? Ja, ik weet dat we er destijds zelf om gevraagd hebben, dat jullie politici wat meer in contact met burgers zouden komen, maar nu is het mooi geweest.

Er zijn twee dingen waar je je respect voor verliest als je ziet hoe ze gemaakt worden en dat zijn worsten en wetten.’ Dit is een uitspraak die vaak wordt toegeschreven aan de Duitse politicus Bischmarck, maar die waarschijnlijk afkomstig is van de Amerikaanse dichter John Godfrey Saxe, hoewel ik begrijp dat Groen Links claimt dat het éigenlijk een uitspraak is van Jesse Klaver.

Maar dit is het, dames en heren politici. Via social media zien we meer van u en uw politieke partijen dan ooit. We hebben een tv-kanaal dat fulltime debatten uitzendt en de politieke pers brengt het hele spel in meer detail in beeld dan ooit. En wat blijkt, van dichtbij bent u gewoon niet te hachelen.

Afgelopen week bleek dat 54% van de bevolking geen vertrouwen heeft in dit kabinet en in de politiek in het algemeen. Gek hè, als politici in het debat van het jaar ongrondwettelijke proefballonnetjes oplaten, ruzie maken en hun energie steken in het produceren van schijtlollige filmpjes. Als politici zichzelf niet meer serieus nemen, waarom zouden wij dat nog doen?

En ik snap wel waarom u het doet. Omdat het werkt. Negatieve aandacht is ook aandacht, dat weten we allemaal sinds die irritante radiospotjes van ‘een IT-bedrijf’. Maar daarmee draagt u allemaal wel bij aan de Incentroficering van de Nederlandse politiek.

Dus die aandacht, die gaan wij burgers weghalen. We gaan u laten merken dat we niet zitten te wachten op nog meer spel, spin en voor de bühne. Daarvoor krijgt u van ons burgers geen likes of retweets meer, maar wij, burgers van Nederland, zullen voortaan op uw ongein reageren met de hashtag #Terugonderjekaasstolp en hashtag #Hupaanhetwerkjij.

Goed, ik weet ook wel, dit gaat natuurlijk niet gebeuren, maar het was een leuk proefballonetje voor op social media tijdens de politieke beschouwingen. Misschien dat ik er nog een schijtlollig filmpje bij maak ook.

Column Radio EenVandaag – 21 september 2018

Delen:
Mastodon