Standaardisatie versus innovatie

Afgelopen week sloot Zwitserland zich aan bij de EU-standaard die dezelfde connector verplicht stelt op alle mobiele telefoons. Het idee is dat als alle fabrikanten dezelfde plug gebruiken, er niet meer bij elke telefoon een nieuwe oplader verkocht hoeft te worden. Volgens Brussel zou dat elk jaar 51 duizend ton elektronisch afval schelen. En het scheelt ook qua: ‘Heeft iemand misschien een iPhone-oplader bij zich? […] Nee, voor een iPhone 5. […] O.’ Want dan past elke oplader op elke telefoon. Briljant.

Helaas lijkt micro-USB-b de beste kansen te hebben om dé plug te worden. Nou is micro-USB, doordat-ie echt asymmetrisch is, net iets minder irritant dan z’n grote broer. USB-poorten zijn van binnen asymmetrisch en aan de buitenkant symmetrisch. Dus steek je de helft van de keren dat je een USB-stickje inplugt het ding er in eerste instantie verkeerd om in.

Micro-USB-b is duidelijk asymmetrisch, maar dan wel weer zo klein dat je een vergrootglas nodig hebt om dat te zien. En micro-USB-b stekkertjes voelen blikkerig. Inpluggen gaat verre van soepel.

Dan de Lightningplug op Apple iPhones. Symmetrisch én soepel. En Apple-opladers kunnen ook wat speciale trucjes waardoor je telefoon sneller oplaadt. Goed, 25 euro voor alleen het kabeltje – zonder oplader – dat is aan de belachelijke kant. Net als dat de Lightningplug alleen werkt met door Apple goedgekeurde accessoires. Maar als je dat accepteert, heb je wel de keuze voor een fijnere aansluiting.

Het is jammer dat de EU een beroerd ontwerp als micro-USB-b tot standaard bombardeert

Alleen, straks dus niet meer. Met de nieuwe wetgeving zorgt de EU weliswaar dat je voortaan altijd een geschikte oplader in de buurt hebt en dat je niet steeds een nieuwe oplader hoeft te kopen, wat goed is voor je portemonnee en het milieu. Maar het is jammer dat de EU een beroerd ontwerp als micro-USB-b tot standaard bombardeert. En bij fabrikanten alle motivatie eruit slaat om op dit vlak nog te innoveren. Standaardisatie is goed voor de verspreiding van één bepaalde oplossing, maar slecht voor de introductie van nieuwe oplossingen.

Betere pluggen, sneller opladen of andere verbeteringen gaan straks aan Europa voorbij. Dan is heel de wereld over op de nieuwe USB-3 standaard, die een symmetrische plug heeft en die juist is bedacht voor mobiele apparaten, maar zitten wij in Europa nog steeds met die irritante, priegelige micro-USB-b plug. En met het extra verloopstukje dat Apple heeft aangekondigd mee te gaan leveren.

Delen:
Mastodon