Voicemail

Iemand belt en je bent net te laat. Je belt terug: in gesprek, want die persoon is je voicemail aan het inspreken. Waarop jij weer de voicemail van die ander inspreekt. Voicemailtennis. Wat zou het mooi zijn als je in zo’n geval een berichtje hoort: ‘U wordt nu gebeld door de persoon wiens voicemail u gaat inspreken.’

Dat gaat niet gebeuren. Voicemail is namelijk niet alleen een dienst voor consumenten, maar – vooral ook – een verdienmodel voor telecomaanbieders. Als de gebelde partij in gesprek is of niet thuis, wordt het netwerk van de telecomaanbieder wel gebruikt, maar kan er geen geld worden gerekend. Door voicemail wordt er dan alsnog verdiend. Door de telecomaanbieder van degene die opbelt omdat er een verbinding tot stand wordt gebracht en door die van de ontvangende partij doordat die persoon zijn voicemail moet beluisteren.

Visual Voicemail

Als het belangrijk is sturen ze wel een appje. Gratis

Dat bedrijven verdienen aan voicemail kun je opmaken uit het feit dat T-Mobile 1,99 rekent voor Visual Voicemail, een extra menu op iPhones waarin je je voicemailtjes op een rijtje ziet. Je hoeft dus niet meer al je berichten op volgorde af te luisteren en je kunt berichten makkelijk verwijderen door even te swipen. Dat scheelt belminuten. Je betaalt niet voor het uitluisteren van je voicemail, maar de dienst kost wel euro 1,99 per maand. Laten we zeggen dat het aanbieden van Visual Voicemail 50 cent kost (lijkt me ruim), dan nog houdt T-Mobile 1,50 euro per maand over. 18 euro per abonnee per jaar. Dat is kennelijk de orde van grootte van het bedrag dat een telecomaanbieder misloopt als jij je voicemail niet meer uitluistert. Interessant, zeker als je miljoenen abonnees hebt. Wat ook veelzeggend is, is dat negen jaar na de introductie van de iPhone, KPN en Vodafone geen Visual Voicemail aanbieden. Wat betekent dat het een impopulaire dienst is (joh, voor 2 euro per maand, raar) of dat gewone voicemail te profijtelijk is.

Op de vaste telefoon was voicemail nog wel een sympathieke geste. Je was toen vaak langere tijd niet in de buurt van je telefoon, en voicemail loste dat op zonder dat je een apparaat hoefde te kopen. Maar op mobiel? Tegenwoordig kun je iemand die je niet kunt bereiken net zo makkelijk een berichtje sturen. Ziet die ook gelijk waarover het ging, zonder dat uitluistercircus. Gelukkig kun je bij de meeste providers je voicemail makkelijk uitzetten. Echt, als het belangrijk is sturen ze wel een appje. Gratis.

Deze column verscheen in de Volkskrant op 14 mei 2016
Foto: .jeff.

Delen:
Mastodon