Nieuws


Luisterboek Bonusland nu beschikbaar

Het boek Bonusland, over het jaar dat Jasper met zijn gezin doorbracht op het Zweedse platteland, is nu ook beschikbaar als luisterboek. En als mooie bonus bij Bonusland leest Jasper het zelf voor. Bonusland is onder andere te beluisteren bij Storytel en te koop via Luisterrijk en Bol.com. Bij Storytel kun je twee weken gratis proefluisteren.

Recensie Bonusland **** (8weekly)

Cultuurplatform 8weekly recenseerde Bonusland, gaf vier sterren en schreef:

“… leest als een dagboek, waarin eerlijk wordt verhaald over zowel geluksmomenten als tegenslagen. Dat maakt het – nogal logisch – een realistisch boek, waarbij je ook kunt genieten van de kleine jubelmomentjes en het unieke inkijkje dat gegeven wordt. Van Kuijk schrijft heel toegankelijk en met de nodige humor.”

Een jaar vol verrassingen

Bonusland Playlist

Dinsdag 22 juni verschijnt mijn boek Bonusland. Ter gelegenheid daarvan heb ik een Spotify Playlist samengesteld met nummers die voorkomen in het boek en die in ons jaar in Zweden vaak langskwamen. Zweedse nummers die we van tevoren al luisterden, nummers waar we daar kennis mee maakten en verliefd op werden, uiteraard kerstnummers en liedjes uit de Zweedse voorronden van het Songfestival, Melodifestivalen. En nummers die ons terug laten verlangen. Lees hieronder een toelichting bij de playlist.

> Luister hier de Bonusland Playlist op Spotify.

Bestel het boek hier

1. Ingen vill veta var du köpt din tröja – Raymond & Maria
‘Niemand wil weten waar jij je trui hebt gekocht’ – Dit tragivrolijke nummer was in 2004 een zomerhit in Zweden. Geen van de leden van de band heet Raymond, wel eentje Maria. De bandnaam komt van een swingersclub in Stockholm. Wij hebben dit nummer gebruikt als soundtrack onder onze ‘trailer’ voor Camping Van Kuijk (p. 172) die we als uitnodiging aan vrienden stuurden.

2. Kärleken Väntar – Kent
‘De liefde wacht’ – Een van de grootste hits van Kent, een van de bekendste bands van Zweden tot ze een aantal jaar geleden stopten (p.90).

3. Levels – Avicii
Van de te vroeg overleden Tim Bergling hadden onze jongens al voor we naar Zweden gingen een aantal nummers op hun playlist staan. Kwam regelmatig langs tijdens de reis naar Zweden, maar ook tijdens lange autoritten in Zweden zelf. Tijdens de korte ook trouwens.

4. Sommar i Sverige – Sven-Ingvars
‘Zomer in Zweden’ – Sven-Ingvars is een legendarische pop-rock-folkband uit de provincie Värmland, waar wij woonden. Ze worden daar gekoesterd als muzikale helden. De band werd opgericht in 1956, dus inmiddels zijn de mannen redelijke rockfossielen, maar zeg dat in Värmland nooit hardop. Kom níet aan Sven-Ingvars.

Boek Bonusland verschijnt 22 juni

22 juni aanstaande verschijnt Bonusland bij uitgeverij Querido. Je kunt nu alvast een exemplaar bestellen bij boekhandel Paagman en kunt dan aangeven of je het gesigneerd en met opdracht wilt ontvangen.

Een jaar lang verruilden Jasper van Kuijk, zijn vrouw Ems en hun drie zoons (Acht, Zes en Vier) de Delftse binnenstad voor het Zweedse platteland nabij Karlstad. Zweden: het land van Van Kuijks moeder, zijn bonusland. Ze zagen het als een kans om de Zweedse taal en cultuur beter te leren kennen en de drukte en dynamiek van het leven in de stad achter zich te laten.
Uiterst geestig en liefdevol beschrijft Van Kuijk wat zo’n emigratie behelst. De uitdaging om een heel leven te verplaatsen: het zoeken van een school en een huis, gedoe met autoriteiten als gemeente en belastingdienst, je plek en draai vinden in een gemeenschap. Het romantische idee van een ideaal land waar je wilde aardbeien kunt plukken en elanden in je tuin kunt zien lopen tegenover de realistische, soms minder rooskleurige werkelijkheid.

Verschijnt binnenkort: Bonusland

In juni verschijnt bij uitgeverij Querido het boek Bonusland. Van Kuijk smeedde de columns die hij gedurende een jaar vanuit Zweden schreef voor de Volkskrant tot een lopend verhaal, en voegde verdieping en een aantal nieuwe episodes toe. Je volgt Jasper en zijn gezin ‘live’ door het jaar heen, hoe ze alles beleefden: de voorbereidingen, het thuisvoelen en maar ook het afscheid.

Het boek is op dit moment al te reserveren online of bij je lokale boekhandel (die in deze tijden zeker je steun verdient).

Een jaar lang verruilden Jasper van Kuijk, zijn vrouw Ems en hun drie zoons (Acht, Zes en Vier) de Delftse binnenstad voor het Zweedse platteland nabij Karlstad. Zweden: het land van Van Kuijks moeder, zijn bonusland. Ze zagen het als een kans om de Zweedse taal en cultuur beter te leren kennen en de drukte en dynamiek van het leven in de stad achter zich te laten.

Uiterst geestig en liefdevol beschrijft Van Kuijk wat zo’n emigratie behelst. De uitdaging om een heel leven te verplaatsen: het zoeken van een school en een huis, gedoe met autoriteiten als gemeente en belastingdienst, je plek en draai vinden in een gemeenschap. Het romantische idee van een ideaal land waar je wilde aardbeien kunt plukken en elanden in je tuin kunt zien lopen tegenover de realistische, soms minder rooskleurige werkelijkheid.

Bekijk hier het fotodagboek dat Jasper bijhield op Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jasper van Kuijk (@jasper_van_kuijk)

Janus op Netflix

Vanaf 1 januari 2021 zal Jaspers vorige show Janus te zien zijn op Netflix.

Met een knipoog naar Janus, de godheid met twee gezichten, bekijkt comedian Jasper van Kuijk de zaken van twee kanten, in een mix van grappen en verhalen.

De show wordt door Netflix gecategoriseerd als politieke en intellectuele comedy, dus u bent gewaarschuwd 😉

Speellijst herfst 2020 online

Daar is ‘ie dan, het beeld voor mijn nieuwe voorstelling ‘Tot Hier en Niet Verder’. Het heerlijke grafisch ontwerp is van Moker Ontwerp en de foto is van de hand van de onvolprezen Frank Ruiter.

Als je op de afbeelding klikt krijg je een grotere versie te zien.

Ondertussen staat ook de voorlopige speellijst voor de try-outs van mijn nieuwe voorstelling, Tot Hier en Niet Verder, online. Het gaat voor nu om de optredens tot en met december 2020. Eind 2020 volgt ook het overzicht van de optredens vanaf januari 2021, door de grote coronashuffle kost het wat meer tijd om dit op orde te krijgen.

Nieuwe voorstelling in theaterseizoen 2020/2021

Ik heb de knoop doorgehakt: mijn tour voor volgend theaterseizoen 2020/2021 gaat door. Ik heb vanaf november 2020 55 voorstellingen staan en ik hoop het meerendeel te kunnen spelen. Door ons verblijf in Zweden ben ik er al een theaterseizoen uit geweest en ik heb er te veel zin om weer een voorstelling te maken om nóg een seizoen over te slaan. Het zou wel eens een raar seizoen kunnen worden, maar ik ga het dus toch doen.

Wil je bericht krijgen wanneer de speellijst – door al het coronagepuzzel wat later dan anders – online komt, meld je dan aan voor mijn optreedalarm.

Fotodagboek Zweden op Instagram

Wil je meekijken met Jaspers verblijf in Zweden, neem dan eens een kijkje op zijn Instagram-account. Daar houdt hij een fotodagboek van hoe het hem en zijn gezin vergaat tijdens hun verblijf daar.

Er is HOOP

Zondag 29 september werd in een afgeladen Paradiso het boek HOOP gepresenteerd, waaraan Jasper een bijdrage mocht leveren.

Het zijn vreemde tijden, met veel zorgwekkende ontwikkelingen op politiek, cultureel, maatschappelijk en ecologisch gebied. Daardoor kijkt Joris Luyendijk voor het eerst in zijn leven niet met onvoorwaardelijk vertrouwen naar de toekomst. Tegelijk weet hij dat er ongekend veel goed gaat in de wereld. Het probleem is alleen dat dit lang niet altijd goed zichtbaar is. Daarom vroeg Luyendijk aan 100 wetenschappers, ondernemers en kunstenaars: ‘Hoe hou jij hoop?’

Dit was Jaspers antwoord.

Woorden

Ik zie meer dan genoeg om hoop van te krijgen. Zo zie ik dat mijn studenten bij de TU Delft steeds minder willen werken voor grote corporate bedrijven die weinig doen aan duurzaamheid. Dit zijn studenten die op hun allereerste dag aan de universiteit de duurzame-ontwikkelingsdoelstellingen van de VN te zien krijgen, met daarbij de vraag: hoe ga jíj hieraan bijdragen? Maar ook van zichzelf steken ze al anders in elkaar dan mijn generatie, die met al onze technische kennis maar al te graag bij banken en grote consultants aan de slag ging. De huidige generatie daarentegen wil werken voor een bedrijf dat maatschappelijk gezien iets toevoegt.

Ook raak ik er opgetogen van als ik van theaterdirecteuren hoor dat bezoekers weer vaker bewust in kleine zalen gaan kijken naar acts die ze nog niet kennen; dat men kennelijk het experiment weer een beetje opzoekt.

En onlangs publiceerde staatssecretaris Knops, verantwoordelijk voor de digitalisering van de overheid, een kamerbrief waarin hij stelt dat alle overheidsdiensten voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn. Je zou verwachten dat de overheid dit altijd al als uitgangspunt had, maar tot nu toe was de praktijk toch vaak dat de burger zich aan moest passen aan de overheid in plaats van andersom. En die houding in combinatie met de digitalisering van overheidsdiensten maakt het gevaar van uitsluiting van kwetsbare groepen nog veel groter. We zijn er nog niet, maar de brief van de staatssecretaris is in ieder geval een begin.

Als ik zeg dat ik van dat alles hoop krijg, dan lieg ik niet. Maar het is ook niet de hele waarheid. Het Fotografiemuseum in Amsterdam vroeg kinderen ooit om te vertellen wat de tentoongestelde foto’s bij hen losmaakten. Een kind schreef bij een foto: ‘Zien is niet geloven, geloven is zien.’ En die anonieme twaalfjarige raakt denk ik wel de kern. Geloof. Hoop die je kunt voelen zónder dat daar concrete aanwijzingen voor zijn. Want hoe fijn de hoop ook is die je krijgt door veranderingen die zich al aftekenen, de hoop die je kunt voelen ook als er geen enkele reden is om die te hebben, die is misschien nog wel belangrijker. Die ene zin die je ook hoop geeft als het uitzichtloos is: ’t Het nog nooit, nog nooit zo donker west, of ’t wer altied wel weer licht.’ van Ede Staal.

Ik ben niet gelovig, maar ik geloof wel dat hoop woont in woorden. In de aanloop naar de midtermverkiezingen in de VS kreeg Beto O’Rourke, de democratische senaatskandidaat voor Texas, tijdens een townhall meeting de vraag hoe hij dacht over zwarte American-footballspelers die, uit protest tegen politiegeweld tegen zwarte burgers, knielden voor het volkslied in plaats van te gaan staan. In het doorgaans dieprepublikeinse Texas, dat sinds 1988 geen democratische senator meer had gekozen, is deze vraag een politiek mijnenveld. Maar O’Rourke wond er geen doekjes om: hij vond dat deze sporters het volste recht hadden dit te doen en legde daarna uit waarom. Met een combinatie van directheid, welbespraaktheid en empathie die je maar zelden ziet. Het filmpje van de bezwete O’Rourke in hemdsmouwen ging viraal. Uiteindelijk verloor hij met slechts twee procentpunt.

Het waren zijn woorden die een vooraf kansloos geachte campagne veranderden in een van de spannendste races bij de senaatsverkiezingen en die een enorme energie losmaakten bij de Democraten.

Eerst komen de woorden, de ideeën, en dan de hoop. En dán pas komen de eerste tekenen van verandering die de hoop bestendigen en vleugels geven. Zoals Robin Williams zei in Dead Poets Society: ‘No matter what anybody tells you, words and ideas can change the world.’ En dat geloof jij ook. Anders had je dit boek niet opgepakt.

* * *

Meer over het boek op de site van de uitgever, Maven Publishing.

Foto: Eva Wertheimer